Компания Орифлейм и APL на едно място!

APL

Follow Us

Търсене в този блог

19.01.2019 г.

Природни съставки, храни и витамини в грижата за мазната кожа на лицето


Мазната кожа е от този тип кожа, който лесно се забелязва и е склонна към появата на пъпки, комедони, черни точки, пигментни петна и други кожни проблеми. Тя има непривлекателен, дори неприятен вид и изглежда лъскава особено в областта на челото, носа и брадичката. Ако имате мазна кожа е добре да знаете как правилно да се грижите за нея.

Кои са причините за мазната кожа?
Мазната кожа се проявява вследствие от излишното количество себум, който се отделя от мастните жлези. Отделянето на себум е естествен биологичен процес и най-често е генетично предопределено. Повишеното производство на себум в повечето случаи може да се дължи на хормонални колебания, нездравословно хранене и неподходяща грижа за кожата.
Грижа за мазна кожа

          1️⃣ Използвайте само подходящи почистващи продукти

Почистването на мазна кожа изисква особено внимание. Както не всички фон дьо тени са подходящи за всеки тип кожа, така има и различни продукти за почистване за всеки тип кожа. Преди да закупите определен продукт, убедете се че той е формулиран специално за почистване на мазна и проблемна кожа. Избягвайте средства които съдържат твърде агресивни и дразнещи кожата съставки. Дерматолозите препоръчват да се използват мицеларна вода или мляко за почистване, отмиващо се с вода.

          2️⃣ Колко често да миете лицето си ако имате мазна кожа?

Хигиената на кожата склонна към омазняване е от изключителна важност. Ако мислите че честото миене на лицето ще Ви помогне да се отървете от излишното количество себум, грешите! По този начин ще скриете нежеланото лъщене на кожата, но това е временен ефект. Твърде честото премахване на излишния себум може да влоши проблема и да накара кожата да произвежда повече мазнина. Почиствайте кожата деликатно вечерта.

          3️⃣ Мазната кожа трябва да се хидратира

Повечето хора смятат че мазната кожа няма нужда от хидратация и подминават нанасянето на хидратиращ крем. Това е една от най-често повтаряните грешки. Мазната кожа понякога започва да се лющи по повърхността което води до появата на дерматит. Затова, от ключово значение е използването на хидратиращ крем за мазна кожа, с матиращ ефект за да предотвратите нежеланото лъщене на кожата.

          4️⃣ Използвайте гримове за мазна кожа

Макар че честото гримиране не е препоръчително за този тип кожа, ако решите да се гримнирате съветваме Ви да използвате фон дьо тен за мазна кожа. За Вас са подходящи фон дьо тени които осигуряват дълготраен матиращ ефект и оставят кожата мека и кадифено гладка. Тъй като разширените пори са белег на мазната кожа, избягвате употребата на компактна пудра. Тя запушава допълнително порите което води до появата на пъпки и комедони.

          5️⃣ Цинкът се грижи за мазната кожа

Цинкът играе важна роля за здравето на човешкото тяло. Този елемент стимулира имунната система както и по-бързото заздравяване на рани.
Знаете ли че, цинкът е сред най-често срещаните минерални съставки в продуктите за грижа за кожата?
Цинкът намалява бактериите, които предизвикват появата на акне и предотвратява възпалителните процеси по кожата. Също така той има способността да нормализира кожата на клетъчно ниво и редуцира броя на отворените и затворените комедони. Цинкът премахва излишния себум и свива порите. За да се възполвате от предимствата му, съветваме Ви да използвате продукти за грижа богати на цинк.
А знаете ли къде се съдържа цинк? Четете по надолу.

☑️ Естествени източници на цинк и с най-високо съдържание са хранителни продукти като месото, черния дроб, морски продукти, пшеничен зародиш и зърнените храни, бирена мая, тиквено семе, яйца, обезмаслено сухо мляко.

☑️ Други хранителни източници са стриди, ядки, сусама, орехите, бадемите, фасул, слънчогледово семе, шоколад, но цинкът от животински произход се абсорбира по-добре.

☑️ В допълнение, цинк се съдържа още в кафе, зелен чай, водорасли, заешко месо или птичи дроб.

☑️ Съдържание на цинк в плодове и зеленчуци има в ябълки, зелени зеленчуци, смокини, касис, малини, картофи, цвекло, домати, целина, натурална минерална вода от източници, постно говеждо месо, млечни продукти и дори хляб

☑️ Има много цинк в пчелния мед затова се препоръчва да се приема по 1 чаена лъжица дневно.

▶️ Разгледайте и си изтеглете 🔗 Храни богати на Цинк в 100 грама 🔗

Източник:
https://make-up.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар